Budapesti Nyári Fesztivál

Kerüljék el a vásárlást a Viagogo oldalon! - FONTOS!

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Dátum: 2017. május 18. csütörtök, 15:40
Hírek - közlemények

Zenés sajtótájékoztatót tartottunk

Május 16-án, kedden megtartottuk a hamarosan kezdődő Budapesti Nyári Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját a Rákóczi rendezvényhajón. Mátraházi Zsuzsa beszámolója.

Ízelítőt ígért Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója a keddi szezonnyitó sajtótájékoztatón, de szerénykedő volt a bejelentés. Számos műfajban adtak elő részleteket a két színház, a Városmajori és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad idei száz programot ígérő évadából az ezer főt számláló „társulatnak” az eseményen megjelent tagjai.

Az igazgató mellett félkörívet alkottak, de a nézők soraiban is helyet foglaltak a művészek, akik valamilyen minőségben részesei lesznek a szezonnak. Nagy-Kálózy Eszter kezdte a sort, Arany János A tölgyek alatt című őszikéjét szavalta el, mivel a kétszáz éve született, és a Margitszigethez érzelmi szálakkal kötődő költő tiszteletére a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve Arany-sétákat szervez a Nyári Fesztivál a margitszigeti művészek promenádján. A színésznő egyébként a tavaly is nagy sikert aratott, és idén ismét műsorra tűzött Így szerettek ők című produkció egyik résztvevője is, többek között az azonos című könyv szerzőjével, Nyáry Krisztiánnal együtt, aki szintén részt vett az eseményen.

Sándor Péter, Halász Péter, Hamar Zsolt, Rákász Gergely, Bán Teodóra, Nyáry Krisztián, Kisfaludy Zsófia, Miller Zoltán, Béres Attila (Fotó: Gálos Mihály Samu)

Két karmester ült a karéjban, egyikük Hamar Zsolt, aki a Nemzeti Filharmonikusok élén vezényli a június 9-i margitszigeti nyitókoncertet, amelyet a reformáció ötszázadik évfordulójának szentelnek. Egyebek mellett Mendelssohn V., Reformáció szimfóniája is felcsendül, a szólista pedig az amerikai hegedűvirtuóz, Hilary Hahn lesz. A másik karnagy, Halász Péter, aki az Operagála világsztárokkal sorozat idei premierjét vezényli. Ailyn Pérez amerikai szoprán, Gabriele Vivani olasz bariton és Ramé Lahaj koszovói tenor fogja kedvenc repertoárdarabjaival, illetve duetteket és tercettekkel megörvendeztetni a közönséget.

Műfajváltásként Sándor Péter a Sztárcsinálókból énekelt egy dalt. A művész nemcsak az ókorban játszódó első magyar rockoperában fogja Nérót alakítani a Városmajorban, hanem a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az idei szezonban is műsorra tűzött sikerdarabban, az Evitában is színre lép, Che szerepében.


Sándor Péter a Sztárcsinálókból adott elő egy részletet (Fotó: Gálos Mihály Samu)

"Talán túlsúlyba került idén a zene, de próza is bőven lesz a műsorban" – jelezte Bán Teodóra. A Városmajori Szabadtéri Színpad immár hagyományos Színházi Szemléjén most is vidéki és határon túli – ezúttal csíkszeredai, kecskeméti, miskolci, nyíregyházi, szabadkai és szombathelyi – társulatok legfrissebb előadásai versengenek a nézők kegyeiért és szavazataiért.

A musical műfajt George Gershwin és Cole Porter művei nélkül bajosan lehet értelmezni. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves zenés-színész osztályának tagjai a két amerikai zeneszerző műveiből összeállított George & Cole című zenés színházi show egy részletét adták elő. Amint a Novák Eszterrel közösen vitt osztályát Selmeczi György jellemezte: hosszú pályafutása alatt precedens nélküli és minden várakozását felülmúlja a tizenhét színészjelölt magas színvonalú teljesítménye. Gershwin zenéje a Porgy és Bess című jazz-opera margitszigeti koncert-show jellegű világpremierjén is felcsendül, méghozzá híres, az Egyesült Államokból érkező afroamerikai énekesek tolmácsolásában.

Komolyabb vizekre evezve: Verdi A trubadúr című művét Dinara Alieva, Riccardo Massi, Komlósi Ildikó és Kálmándy Mihály szereplésével tűzik műsorra, ezúttal utoljára a hagyományos Vámos László-féle rendezésben. Vendégszereplésre érkezik a Béjart Ballet Lausanne, névadójuk, a XX. század emblematikus táncművésze Balett az életért című koreográfiájával.

De a Doktor Zsivágó című musical – ebből a Larát játszó Kisfaludy Zsófia előadásában hallhattunk részletet –, valamint a The Hot Sardines, a Soweto Gospel Choir és a ghanai származású soul-énekesnő, Y’Akoto estje is szerepel egyebek mellett a margitszigeti programban. Egy estére „kertmozivá” is átalakul a legendás játszóhely, amikor ismert filmslágerek csendülnek fel. Ezekhez Szabó Ádám harmonikás ébresztett kedvet a sajtótájékoztatón.

Végezetül a Kék Duna keringő csendült fel a televíziós komolyzenei tehetségkutató felfedezettje, Szüts Apor fergeteges előadásában, jelezve, hogy a szabadtéri évad zárásaként a fesztivál a Virtuózok fellépésével köszönti augusztus 20-át. Stílszerű volt a produkció azért is, mert az eseménynek a Rákóczi rendezvényhajó szolgált helyszínül. Ezzel is igyekeznek felhívni a közönség figyelmét arra, hogy a margitszigeti színházi eseményekre legcélszerűbb a MAHART színházi és menetrend szerinti hajójáratával érkezni, amely a BKK sűrített, az előadások időpontjához igazított különjárataival együtt egész nyáron át zavartalanul üzemel.
 
Bővebb információ és online jegyvásárlás: www.szabadter.hu
Mátraházi Zsuzsa

GALÉRIA - Fotók: Gálos Mihály Samu, Éder Vera

ozio_gallery_nano


A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Kiemelt partnereink
KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Tartalom: Dancsecs Ildikó

Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!