Budapesti Nyári Fesztivál

Kerüljék el a vásárlást a Viagogo oldalon! - FONTOS!

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

The Gershwins®' Porgy és Bess®– operakoncert

2017-s előadás archívum
vasárnap, 25 június 2017 20:00

színlap

The Gershwins®'

Porgy és Bess®

operakoncert

Írta: George Gershwin, DuBose & Dorothy Heyward, Ira Gershwin

BEMUTATÓ

angol nyelven, magyar felirattal

2017. június 23. (péntek) és június 25. (vasárnap)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad 

(3 óra, 1 szünettel)

„Summertime”, „I Wants to Stay Here”,A Woman is a Sometime Thing” – ismerős dallamok, a legnagyobb előadók, többek között Ella Fitzgerald és Louis Armstrong hangján megszólaló, visszatérő slágerek. Mégis ritkán adatik meg, hogy eredeti zenei környezetükben, élőben élvezhessük Gershwin kompozícióit, amelyeket a Porgy és Bess című művéhez megalkotott. A Budapesti Nyári Fesztivál idén erre kínál lehetőséget: szimfonikus koncert show formájában, amerikai sztárénekesekkel és hangulatos vetítéssel varázsolja a Margitsziget Nagyszínpadára a hazánkban ritkán látható, különleges műfajú Gershwin-operát.

Gershwin 1935-ben írt zseniális jazz-operájának leginkább csak az önálló slágerré vált betétdalait ismeri a közönség. Pedig a művet – a történetszál olyan érzékeny és modern témái mellett, mint a faji és a nemi megkülönböztetés kérdése, vagy az elnyomottság elleni harc egyéni és kollektív tragédiái –, a zenei és nyelvi összetettség, valamint a különlegesen kevert, immár hamisítatlanul amerikaivá lett műfaja valódi kuriózummá teszik az operák világában. Zenéjében, amely az improvizáció érzetét kelti, szervesen egyesülnek az afroamerikai eredetű jazz, a tradicionális fekete zene, a blues és az indián népzene motívumai.

A Porgy és Bess a hazai operaszínpadok ritkán játszott darabja, ami a megvalósítás nehézségeinek köszönhető. Bár a magyarországi ősbemutatót 1970-ben megtartották az Erkel Színházban, a nagysikerű előadást egyik napról a másikra le kellett venni repertoárról, a szigorított szerzői előírások miatt: Gershwin jogutódja ragaszkodott hozzá, hogy a fekete szerepeket kizárólag afroamerikai énekesek alakítsák. A megváltozott feltételek mellett azóta a műnek egyetlen magyarországi bemutatója volt, 1991-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, külföldi vendégszereplőkkel.

Huszonhat évvel a margitszigeti bemutató után most ismét felcsendül a vérbő „amerikai folkopera”, a szerző eredeti szándéka szerint fekete szólistákkal. A szerepek hiteles megformálására olyan amerikai operasztárok érkeznek, mint a Besst alakító Laquita Mitchell, valamint a Porgy-ként színre lépő Kenneth Overton, a legnevesebb amerikai operaházak elismert és népszerű énekesei, akik először lépnek fel hazánkban, a Szabad Tér Színház meghívására.

A szimfonikus zenekari kísérettel, nagy létszámú kórussal és egyedi látványvilággal megvalósuló produkció nemcsak az operarajongóinak nyújt ritka élményt, de a jazz műfaj kedvelőinek is különleges zenei csemegét ígér.

A Szabad Tér Színház produkciója.

szereposztás

The Gershwins®’ PORGY AND BESS®

Írta: George Gershwin, DuBose & Dorothy Heyward, Ira Gershwin

 

Porgy: Kenneth Overton
Bess: Laquita Mitchell
Sporting Life: Robert Mack
Robins, fiatal halász: Taiwan Norris
Serena, Robins felesége: Lisa Daltirus
Crown, erőszakos férfi: Darren K. Stokes
Maria: Lucia Bradford
Jake, halász: Jorell Williams
Clara, Jake felesége: NaGuanda Nobles
Peter: Calvin Lee
Mingo/Halárus/Nelson: Bernard Holcomb
Frazier/Temetkezési vállalkozó/Jim: Matthew Gamble
Lily/Gyümölcsárus: Jeryl Cunningham Fleming
Detektív: Bakos-Kiss Gábor
Rendőr/Halottkém: Chajnóczki Balázs

Zeneszerző: George Gershwin
Szövegíró: Ira Gerswin, DuBose & Dorothy Heyward
Magyar nyelvű feliratok: Blum Tamás műfordítása alapján Karczag Márton

Animáció és vetítés: Hajdufi Péter
Világítás: Pintye Zsolt
Élőkép: Seres Tamás
Műszaki koordinátor: Szolga István
Látványtechnika: Visual Power
Ügyelő: Kováts Andrea

Karigazgató: Strausz Kálmán
Betanító karmesterek: Silló István, Kovács László 

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház zenekara és kórusa

Karmester: James Meena

Producer: Bán Teodóra

A produkció megvalósítását a George és Ira Gershwin zeneszerzői jogait világszerte képviselő Gershwin család engedélyezte.

Gershwin a Gershwin Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatása. A Porgy és Bess a Porgy és Bess Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatása.

A Porgy és Bess bemutatása a TAMS-WITMARK MUSIC LIBRARY, INC. céggel / 560 Lexington Avenue, New York, New York 10022 / kötött megállapodás alapján történik.

A Szabad Tér Színház produkciója.

cselekmény

A Porgy és Bess története Charleston városában játszódik, Dél-Karolinában, az 1930-as években.

I. felvonás

1.jelenet: Catfish Row, egy nyári éjszakán

A Catfish Row-t, Charleston egyik szűk kikötői utcáját szegény feketék lakják, akik szabadidejüket kockázással ütik el. Bess, a csinos fiatal lány a rossz hírű, erőszakos Crownnal él együtt. Kockajáték közben verekedés tör ki, és Crown részegen megöli a fiatal Robbinst, Serena férjét. A gyilkos elmenekül, magára hagyva Besst.

2. jelenet: Serena szobája, a következő éjszaka

Robbins holttestét Serena szobájában ravatalozzák fel, a szomszédok spirituáléval búcsúztatják a halottat. A búcsúztatón Bess a rokkant Porgy-val jelenik meg, aki befogadta a lányt. A gyilkosságot vizsgáló detektív nem jut eredményre, ezért magával viszi Petert, az öreg mézárust, Porgy barátját, akit a gyilkosság koronatanújának tart. A temetkezési vállalkozó kevesli a temetésre összejött pénzt, ezért Serena megígéri, hogy a hiányzó részt ledolgozza.

II. felvonás

1. jelenet: Catfish Row, egy hónappal később, reggel

Bess teljesen megváltozott Porgy mellett, nem kábítószerezik, tisztességesen dolgozik, gondoskodik társáról. A kábítószercsempész, Sporting Life szeretné Besst „pártfogásába venni”, sok szépet ígér neki, de a lány elutasítja. A társaság egy közeli kicsiny szigetre, Kittiwahra készülődik, ahol vidám pikniket tartanak. Bess nem akar menni, Porgy-val akar maradni, ő azonban rábeszéli a lányt, hogy menjen, érezze jól magát a többiekkel.

2. jelenet: Kittiwah szigete, aznap éjszaka

A szigeten önfeledten mulat mindenki, de a visszainduláskor hirtelen megjelenik a szigeten bujkáló Crown, és visszatartja Besst, aki nem tud ellenállni a férfinak.

3. jelenet: Catfish Row, egy héttel később, napkelte előtt

A lány csak napok múlva, betegen, lelkileg meggyötörve tudott megszabadulni Crown-tól, és ismét Porgy-nál talált otthonra. A halászok kihajóznak a tengerre, Petert bizonyíték hiányában kiengedték a rendőrségtől. Porgy türelmesen várja, hogy Bess jobban legyen, és amikor a nő kijön a házból, megígéri neki, hogy meg fogja védeni régi szeretőjétől. A két ember között bensőséges kapcsolat alakul ki. Viharfelhők közelednek.

4. jelenet: Serena szobája, másnap hajnalban

A tengeren borzalmas vihar tombol, az emberek fohászkodó dalt énekelnek a vízen lévőkért. Hatalmas meglepetést okozva megjelenik Crown a Catfish Row-n. Fenyegetőzve magával akarja vinni Besst.

III. felvonás

1. jelenet: Catfish Row, a következő éjszaka

A vihar elvonult. Crown újra megjelenik Bessért, ám a kétségbeesett Porgy a gyilkos hátába döfi a kését, majd megfojtja, a holttestet pedig kihurcolja az utcára.

2. jelenet: Catfish Row, a következő délután

Újra megjelenik a detektív, aki most sem talál használható nyomot, de előállítja Porgy-t, hogy azonosítsa a halottat. Sporting Life ismét megkörnyékezi Besst, de a lány ezúttal is visszautasítja. A kábítószercsempész azonban biztos a dolgában, egy adag kokaint hagy Bessnél, és amikor visszamegy érte, a lány távozik régi szeretőjével.

3. jelenet: Catfish Row, egy héttel később

Mivel a rendőröknek nem sikerült értékelhető vallomást kicsikarniuk, hazaengedik Porgy-t, aki üresen találja a házát. A szomszédok újságolják el neki a történteket. Porgy előhozza kecskefogatú kordéját, és elindul Bess után a messzi New Yorkba.

videó

James Meena

James Meena 2000 óta az észak-karolinai Opera Carolina főigazgatója és vezető karmestere, és immár kétségbevonhatatlan hírnevet és megbecsülést szerzett eredeti művészi látásmódjával és lendületes pódiumjelenlétével. Tágas repertoárjának csak úgy részét képezik Mozart, Beethoven, Puccini, Berlioz és Verdi művei, mint Victor Davies Bolygóátvonulás (Transit of Venus) című operájának ősbemutatója, továbbá balettelőadások és szimfonikus koncertek is. Az idei szezonban Maestro Meena a New York City Operában és a Puccini Fesztiválon a livornói Teatro Goldoniban A Nyugat lányát; az Opera Carolinában, a Toledói Operaházban és a michigani Opera Grand Rapidsban pedig a Rigolettót vezényli, illetve utóbbi helyszínen a Figaró házasságát is; ezután a Bohémélet következik a Torre del Lago-i Puccini Fesztiválon; a Turandot a Tulsai Operaházban; majd a Porgy és Bess a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Budapesti Nyári Fesztivál keretében. Maestro Meena vendégkarmesterként bejárta Észak-Amerika vezető operaházait, beleértve a Montréali Operaházat, ahol a Bohémélet, a Pillangókisasszony, a Pagliacci/Gianni Schicchi, a Figaro házassága, és a Traviata karmestereként lépett pódiumra, a Michigani Operaszínházat, ahol A varázsfuvolát vezényelte, míg a Jacksonville-i Szimfonikus Zenekarral a Porgy és Besst, az Edmonton Operában pedig a Falstaffot, az Othellót, a Macbeth-et és az Anyegint. Nemrégiben dirigálta a Virginiai Operaház és a Toledói Operaház koprodukciójában készült Romeo és Júliát. A Manitobai Operaházban a CBC felvételt készített Victor Davies zeneszerző és Maureen Hunter szövegkönyvíró Bolygóátvonulás című operájának ősbemutatójáról, és a felvételt később Észak-Amerika-szerte sugároztak. Az Opera Carolinában a Faust, az Anyegin és A trubadúr előadásait rögzítette az NPR (az Amerikai Közszolgálati Rádió) Az opera világa (World of Opera) című műsora.
Kenneth Overton

Kenneth Overton vezető baritonszerepeket énekelt a San Franciscó-i Opera, a New York City Opera, a Memphisi Opera, a Nashville-i Opera, az Utah-i Fesztiválopera, a Delaware-i Opera, a Sacramentói Opera és az Opera Carolina színpadán. Szerepei palettáján megtalálható Michele (A köpeny), Germont (Traviata), Papageno (A varázsfuvola), Sharpless (Pillangókisasszony), Leporello (Don Giovanni), Ping (Turandot), Marcello és Schaunard (Bohémélet), és Figaro (Figaro házassága). Kenneth Overton Porgy alakítását a Porgy és Bess címszerepében a sajtó "lélegzetelállítónak" nevezte. A szerepet a közelmúltban a Montréali Operaházban, a Palacio Bellas Artesben (Mexico City), a Dán Királyi Operában és a Deutsche Oper Berlinben is elénekelte, továbbá fellépett vele a Kölni WDR Orchestra kíséretében a dortmundi Klangvokal Zenei Fesztiválon, a lengyelországi Sopot Fesztiválon, és a Litván Állami Szimfonikus Zenekarral is. Jelentős koncertelőadásai sorában találhatók még Händel Messiás, Dvořák Te Deum, Vaughn Williams Tengeri szimfónia című művei. Az idei szezonban Overton visszatér New Yorkba, ahol a Lincoln Centerben Mozart Requiem és Vesperae solennes de confessore című műveiben lép színpadra, valamint Faure Requiemjét énekli a Carnegie Hallban. További információkért kérjük látogassa meg a www.KennethOverton.com weboldalt.
Laquita Mitchell

Laquita Mitchell szopránjával vezető nemzetközi operaszínpadokon és koncertpódiumokon tüntette ki magát. Főszerepeket játszott a Los Angeles-i Opera, a San Franciscó-i Opera, a Houstoni Grand Opera, a Chicagói Operaház, a New York City Opera, a Washingtoni Nemzeti Opera, és a párizsi Opéra Comique színpadán, és többek között énekelt a New York-i Filharmonikusok, a Philadelphia Zenekar és a Detroiti Szimfonikus Zenekar kíséretében. Az idei szezonban Mahler Második szimfóniája szoprán szólóját énekli a Sheboygan Szimfóniával, Beethoven IX. szimfóniáját a Berkeley Szimfonikusokkal, részleteket ad elő a Porgy és Bessből a Bernstein 100 éve, Copland és Gershwin című program keretében a Allentowni Szimfonikus Zenekarral, és fellép Bess szerepében a budapesti Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is. Mindemellett előadóként évente visszatér a zimbabwei Harare Nemzetközi Művészeti Fesztiválra. Laquita Mitchell megragadó debütálásáról a Porgy és Bess címszerepében a San Franciscó-i Operában az Opera News így tudósított: „Laquita Mitchell lenyűgözte a San Franciscó-i Opera közönségét kristálytiszta hangjával és élénk színpadi jelenlétével.” Azóta már számos további alkalommal színre lépett Bess szerepében, többek között az Atlantai Operaházban, a Tanglewood Fesztiválon, a Madison Szimfonikusokkal, a Bostoni Szimfonikus Zenekarral, a Clevelandi Zenekarral, a Toledói Operaházban, a Springfieldi Szimfonikusokkal, a Baltimore-i Szimfonikusokkal, a Santa Barbara-i Szimfonikusokkal, a Jacksonville-i Szimfonikusokkal, a Sheboygan Szimfonikusokkal, és az Energa Sopot Klasszikus Zenei Fesztivál szezonnyitó előadásaként a Lengyel Filharmonikus Kamarazenekarral. Nemrégiben a PBS felkérésére Mitchell részleteket énekelt a Porgy és Bessből Craig Terry zongorakíséretével. A felvétel a San Franciscó-i Opera Porgy és Bess előadásának DVD-kiadásához készült.Robert Mack

A széleskörű megbecsülésnek örvendő Three Mo’ Tenors tagjaként Mack Európa és Amerika-szerte lelkesült dicséreteket kapott erőtől duzzadó, mégis lágy lírai tenorjáért. Az idei szezonban fellép a Toledói Opera Gálaműsorában, Sporting Life szerepét énekli a Porgy és Bessből a Traverse City Szimfonikusokkal és részleteket ugyanebből az operából a National Chorale of America kíséretében. A közeljövőben előbb a Mississippi Együttessel lép fel, majd a Michigani Operaház színpadán debütál. Robert Mack vezető szerepeket játszott olyan elismert operatársulatokkal, mint a Houstoni Grand Opera, a New York City Opera, a New York-i Opéra Française, a Nashville-i Opera, az Opera Carolina, a Philadelphia Operatársulat, az Indianapolisi Opera, a Paris Bastille, a spanyol Teatro Real, a Dán Királyi Opera, a Mexico City-beli Palacio de Bellas Artes, valamint a Metropolitan Operában is jegyzik. Tenorszólót énekel a Collegiate Kórus és az Alvin Ailey Táncegyüttes Felismerések (Revelations) című darabjában, nemrégiben fellépett a Broadway Smokey Joe’s Café című előadásában is. A Spoletói Fesztiválon az Amistad bemutatóján nyújtott alakítását a kritikusok megalapozott teljesítményként méltatták. Felvételei a DECCA Records és a Paragon records KSW Musicnál jelentek meg. Robert Mack társalapítója és főigazgatója a New York-i Opera Noire-nak.


videó

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Kiemelt partnereink
KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Tartalom: Dancsecs Ildikó

Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!