Budapesti Nyári Fesztivál
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

The Gershwins®' Porgy és Bess®– operakoncert

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2017. június 25., vasárnap 20:00

színlap

The Gershwins®'

Porgy és Bess®

operakoncert

Írta: George Gershwin, DuBose, Dorothy Heyward és Ira Gershwin

BEMUTATÓ

angol nyelven, magyar felirattal

2017. június 23. (péntek) és június 25. (vasárnap)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad 

„Summertime”, „I Wants to Stay Here”,A Woman is a Sometime Thing” – ismerős dallamok, a legnagyobb előadók, többek között Ella Fitzgerald és Louis Armstrong hangján megszólaló, visszatérő slágerek. Mégis ritkán adatik meg, hogy eredeti zenei környezetükben, élőben élvezhessük Gershwin kompozícióit, amelyeket a Porgy és Bess című művéhez megalkotott. A Budapesti Nyári Fesztivál idén erre kínál lehetőséget: szimfonikus koncert show formájában, amerikai sztárénekesekkel és hangulatos vetítéssel varázsolja a Margitsziget Nagyszínpadára a hazánkban ritkán látható, különleges műfajú Gershwin-operát.

Gershwin 1935-ben írt zseniális jazz-operájának leginkább csak az önálló slágerré vált betétdalait ismeri a közönség. Pedig a művet – a történetszál olyan érzékeny és modern témái mellett, mint a faji és a nemi megkülönböztetés kérdése, vagy az elnyomottság elleni harc egyéni és kollektív tragédiái –, a zenei és nyelvi összetettség, valamint a különlegesen kevert, immár hamisítatlanul amerikaivá lett műfaja valódi kuriózummá teszik az operák világában. Zenéjében, amely az improvizáció érzetét kelti, szervesen egyesülnek az afroamerikai eredetű jazz, a tradicionális fekete zene, a blues és az indián népzene motívumai.

A Porgy és Bess a hazai operaszínpadok ritkán játszott darabja, ami a megvalósítás nehézségeinek köszönhető. Bár a magyarországi ősbemutatót 1970-ben megtartották az Erkel Színházban, a nagysikerű előadást egyik napról a másikra le kellett venni repertoárról, a szigorított szerzői előírások miatt: Gershwin jogutódja ragaszkodott hozzá, hogy a fekete szerepeket kizárólag afroamerikai énekesek alakítsák. A megváltozott feltételek mellett azóta a műnek egyetlen magyarországi bemutatója volt, 1991-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, külföldi vendégszereplőkkel.

Huszonhat évvel a margitszigeti bemutató után most ismét felcsendül a vérbő „amerikai folkopera”, a szerző eredeti szándéka szerint fekete szólistákkal. A szerepek hiteles megformálására olyan amerikai operasztárok érkeznek, mint a Besst alakító Laquita Mitchell, valamint a Porgy-ként színre lépő Kenneth Overton, a legnevesebb amerikai operaházak elismert és népszerű énekesei, akik először lépnek fel hazánkban, a Szabad Tér Színház meghívására.

A szimfonikus zenekari kísérettel, nagy létszámú kórussal és egyedi látványvilággal megvalósuló produkció nemcsak az operarajongóinak nyújt ritka élményt, de a jazz műfaj kedvelőinek is különleges zenei csemegét ígér.

A Szabad Tér Színház produkciója.

szereposztás

The Gershwins®’ PORGY AND BESS®

Írta: George Gershwin, DuBose, Dorothy Heyward és Ira Gershwin

Porgy: Kenneth Overton (USA)
Bess: Laquita Mitchell (USA)
Sporting Life: Robert Mack (USA)
Serena: Lisa Daltirus (USA)

Karmester: James Meena (USA)

Karigazgató: Strausz Kálmán
Betanító karmester: Silló István
Közreműködik: a Magyar Állami Operaház zenekara

Producer: Bán Teodóra

A produkció megvalósítását a George és Ira Gershwin zeneszerzői jogait világszerte képviselő Gershwin család engedélyezte.

Gershwin a Gershwin Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatása. A Porgy és Bess a Porgy és Bess Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatása.

A Porgy és Bess bemutatása a TAMS-WITMARK MUSIC LIBRARY, INC. céggel / 560 Lexington Avenue, New York, New York 10022 / kötött megállapodás alapján történik.

A Szabad Tér Színház produkciója.

cselekmény

A Porgy és Bess története Charleston városában játszódik, Dél-Karolinában, az 1930-as években.

I. felvonás

1.jelenet: Catfish Row, egy nyári éjszakán

A Catfish Row-t, Charleston egyik szűk kikötői utcáját szegény feketék lakják, akik szabadidejüket kockázással ütik el. Bess, a csinos fiatal lány a rossz hírű, erőszakos Crownnal él együtt. Kockajáték közben verekedés tör ki, és Crown részegen megöli a fiatal Robbinst, Serena férjét. A gyilkos elmenekül, magára hagyva Besst.

2. jelenet: Serena szobája, a következő éjszaka

Robbins holttestét Serena szobájában ravatalozzák fel, a szomszédok spirituáléval búcsúztatják a halottat. A búcsúztatón Bess a rokkant Porgy-val jelenik meg, aki befogadta a lányt. A gyilkosságot vizsgáló detektív nem jut eredményre, ezért magával viszi Petert, az öreg mézárust, Porgy barátját, akit a gyilkosság koronatanújának tart. A temetkezési vállalkozó kevesli a temetésre összejött pénzt, ezért Serena megígéri, hogy a hiányzó részt ledolgozza.

II. felvonás

1. jelenet: Catfish Row, egy hónappal később, reggel

Bess teljesen megváltozott Porgy mellett, nem kábítószerezik, tisztességesen dolgozik, gondoskodik társáról. A kábítószercsempész, Sporting Life szeretné Besst „pártfogásába venni”, sok szépet ígér neki, de a lány elutasítja. A társaság egy közeli kicsiny szigetre, Kittiwahra készülődik, ahol vidám pikniket tartanak. Bess nem akar menni, Porgy-val akar maradni, ő azonban rábeszéli a lányt, hogy menjen, érezze jól magát a többiekkel.

2. jelenet: Kittiwah szigete, aznap éjszaka

A szigeten önfeledten mulat mindenki, de a visszainduláskor hirtelen megjelenik a szigeten bujkáló Crown, és visszatartja Besst, aki nem tud ellenállni a férfinak.

3. jelenet: Catfish Row, egy héttel később, napkelte előtt

A lány csak napok múlva, betegen, lelkileg meggyötörve tudott megszabadulni Crown-tól, és ismét Porgy-nál talált otthonra. A halászok kihajóznak a tengerre, Petert bizonyíték hiányában kiengedték a rendőrségtől. Porgy türelmesen várja, hogy Bess jobban legyen, és amikor a nő kijön a házból, megígéri neki, hogy meg fogja védeni régi szeretőjétől. A két ember között bensőséges kapcsolat alakul ki. Viharfelhők közelednek.

4. jelenet: Serena szobája, másnap hajnalban

A tengeren borzalmas vihar tombol, az emberek fohászkodó dalt énekelnek a vízen lévőkért. Hatalmas meglepetést okozva megjelenik Crown a Catfish Row-n. Fenyegetőzve magával akarja vinni Besst.

III. felvonás

1. jelenet: Catfish Row, a következő éjszaka

A vihar elvonult. Crown újra megjelenik Bessért, ám a kétségbeesett Porgy a gyilkos hátába döfi a kését, majd megfojtja, a holttestet pedig kihurcolja az utcára.

2. jelenet: Catfish Row, a következő délután

Újra megjelenik a detektív, aki most sem talál használható nyomot, de előállítja Porgy-t, hogy azonosítsa a halottat. Sporting Life ismét megkörnyékezi Besst, de a lány ezúttal is visszautasítja. A kábítószercsempész azonban biztos a dolgában, egy adag kokaint hagy Bessnél, és amikor visszamegy érte, a lány távozik régi szeretőjével.

3. jelenet: Catfish Row, egy héttel később

Mivel a rendőröknek nem sikerült értékelhető vallomást kicsikarniuk, hazaengedik Porgy-t, aki üresen találja a házát. A szomszédok újságolják el neki a történteket. Porgy előhozza kecskefogatú kordéját, és elindul Bess után a messzi New Yorkba.

videóA Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1065 Bp., Nagymező utca 68.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Tartalom: Miklós Melánia
Design és fejlesztés:
bakonyiART

Minden jog fenntartva!