Budapesti Nyári Fesztivál

Kerüljék el a vásárlást a Viagogo oldalon! - FONTOS!

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Operagála világsztárokkal - Ailyn Pérez, Gabriele Viviani, Rame Lahaj

2017-s előadás archívum
vasárnap, 16 július 2017 20:00

színlap

Operagála világsztárokkal

operakoncert

VILÁGPREMIER

2017. július 16. (vasárnap) 20.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Folytatódik a Budapesti Nyári Fesztivál világsztárokat felvonultató operakoncert-sorozata, amelynek keretében a zeneirodalom legszebb melódiái töltik be a margitszigeti nyári éjszakát. A fesztivál meghívására idén is három sztárénekes látogat el a Margitszigetre, hogy meghódítsa a nézők szívét. A gyönyörű Ailyn Pérez amerikai szoprán, aki nemcsak a tiszta és „mézes tónusú” lírai hangjáról, hanem drámai alakításairól is ismert, valamint az olasz bariton, Gabriele Viviani először lépnek fel Magyarországon, a sármos albán tenor, Rame Lahaj pedig új oldaláról mutatkozik be a hazai közönségnek.

Az operagála a három tenor koncertek hagyományát követi, ám ezúttal nem az énekesek versengését állítja középpontba, hanem a férfi és női szíveket egyaránt megdobogtató, legszebb romantikus áriákat. A nagyívű dallamok, szólók, duettek és tercettek felidézik a legismertebb Verdi-, Puccini- és Mozart-operák emlékezetes jeleneteit: az elhagyott és vágyódó szerelmeseket, a civódó és enyelgő párokat, az udvarlást, a féltékenységet, a bosszút és a viharos szenvedélyeket.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát az idei gálakoncerten is Halász Péter vezényli.

A Szabad Tér Színház produkciója.

szereposztás

Énekesek:
Ailyn Pérez
Gabriele Viviani
Rame Lahaj 

Közreműködik: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 

Szólistaként közreműködik: Kálnay Zsófia 

Vezényel: Halász Péter 

Producer: Bán Teodóra

 A Szabad Tér Színház produkciója.

műsor

1. rész 

Verdi: A végzet hatalma - nyitány
Verdi: A végzet hatalma - Urna Fatale…
Cilea: Az arles-i lány - Il lamento di Federico
Verdi: Traviata - Sempre libera
Puccini: A nyugat lánya - Minnie dalla mia casa sono partito
Verdi: Ernani - Sorta é la notte
Verdi: Aida - Ballabile
Verdi: Don Carlos - Dio, che nell’alma infondere
Puccini: Bohémélet - O soave fanciulla

 2 rész 

Bizet: Carmen - Torreádor dal
Gounod: Faust- Salut! Demeure chaste et pure
Gounod: Rómeó és Júlia - Je veux vivre
Gounod: Faust - Nuit de Walpurgis
Puccini: Tosca - Recondita armonia
Giordano: Andrea Chenier - Nemico della patria
Dvořák: Rusalka - Mesicku na nebi
Verdi: Rigoletto - La donna é mobile
Verdi: A trubadúr - Duetto Leonora e Conte di Luna
Verdi: Rigoletto - kvartett

Ailyn Pérez

Ailyn Pérez valóban bizonyítja nagyszerű művészi tehetségét. Gyönyörű és erőteljes hangja, irányítási technikája, valamint az érzések legszélesebb skálájának felvonultatása által minden darabban magával ragadó drámai produkciót nyújt.” Remy Franck, PIZZICATO

A nemzetközi hírű amerikai énekesnőt a New York Times „hatalmas szopránként” és „gyönyörű nőként” jellemzi, aki „uralja a színpadot”. Ailyn Pérez egyre keresettebb a világ legnevesebb operáiban és kulturális fővárosaiban. Számos díjat nyert el, köztük 2012-ben a Tucker-díjat (mellyel a díj első spanyol származású díjazottává vált), a 15. Éves Plácido Domingo-díjat, 2016-ban a Metropolitan Operától a Beverly Sills-díjat, 2017-ben a Sphinx Kiválósági érmet, továbbá a Licia Albanese-Puccini Alapítvány tiszteletbeli öregdiákja lett. Az Opera News szerint „Elképzelhető, hogy a ’bőség zavara’ kifejezést Ailyn Pérez tehetségeinek kombinációjára találták ki... benne ugyanis minden megvan”.

Ailyn a 2016-17-es évadot a Metropolitan Operában indítja, ahová Mimi szerepében (Bohémélet) tér vissza, mielőtt Violettát (Traviata) alakítaná a Berlini Állami Operában. Számos szólóesteket is ad, többek között Chicagóban, Máltán a Three Palaces Fesztiválon, az amerikai Wolf Trap Alapítványnak, majd visszatér a Teatro alla Scalába mint Violetta és Mimi. A későbbiekben ismét a müncheni Bajor Állami Operában, a Houston Grand Operában és a Metropolitan Operában lép fel, majd bemutatkozik a Holland Operában, ahol Fiordiligi (Mind így csinálják) szerepében debütál.Ailyn Pérez a philadelphiai Academy of Vocal Arts és az Indiana Egyetem hallgatója volt. Számos elismerésben részesült, többek között a George London Alapítvány Leonie Rysanek-díjában, a Shoshana Alapítvány karrier-díjában (2007), második helyezett lett a 2006-os Plácido Domingo Operalia versenyen, kitüntetést kapott a Loren L. Zacharay Alapítványtól, az Opera Indextől, valamint a Licia Albanese-Puccini Alapítványtól. Ailyn tagja a Metropolitan Opera Szövetség művészeti tanácsának és a Time In Kids Tanácsadó Testületének, mely egy nagyra becsült művészeti oktatással és tájékoztatással foglalkozó kezdeményezés New Yorkban. 2015 tavaszán debütált a Metropolitan Operában Michaela (Carmen) szerepében. További figyelemre méltó előadásai közé sorolható bemutatkozása Desdemona (Otello) szerepében a Houston Grand Operában, Mimi (Bohémélet) alakítása a Scalában és a Hamburgi Állami Operaházban, Adina alakítása (Szerelmi bájital) a Bécsi Állami Operában és a Washington Nemzeti Operában, Violetta alakítása a Covent Garden, az Ópera de Oviedo és a Bajor Állami Opera számára, továbbá Violetta és Manon alakítása egy japán turné keretein belül a Royal Opera House-szal, illetve debütálása a Bolsojban mint Mimi (Bohémélet).

Nemrégiben csatlakozott a New Century Kamarazenekarhoz egy koncertsorozat keretében, melyben Rachmaninov Vocalise című dalát és Eugene Onegin Letter scene című művét adta elő, majd mielőtt ismét visszatért volna Dallasba Manon címszerepében, eljátszotta Tatyana Bakst szerepét Jake Heggie Great Scottjában a Dallas Operában. Énekelt már Plácido Domingóval a Royal Opera House-ban rendezett gálakoncerteken, valamint Mimi szerepében is a Bohémélet koncertelőadásán a Salzburg Fesztiválon. Részt vett Verdi Rekviemének koncertjén Montreálban az Orchestre Métropolitainnel, Rómában Mozart Rekviemének koncertjén Antonio Pappanoval és az Accademia Santa Cecilia Orchestrával, valamint Mahler II. szimfóniájának bemutatóján az Esseni Filharmonikusokkal. Szóló estet adott a londoni Rosenblatt Recitals keretében és a philadelphiai Kimmel Centerben. Fellépett továbbá a berlini AIDS Alapítvány eseményén, és koncertezett Domingóval, Carrerasszal és Bocellivel is. Bemutatkozó szóló albumán (Poème d’un jour) francia és olasz dalokat énekel. Az album hatalmas sikert aratott: a UK Independent 5 csillaggal jutalmazta, míg a nemzetközi Record Review így írt róla: „Olykor-olykor előkerül egy olyan énekes, aki igazán meghökkent.” „Pérez lírai szopránja tiszta és mézes tónusú, amit elegánsan és finoman bontakoztat ki... Pérez egyben született színésznő is...” Mike Silverman, ASSOCIATED PRESS

Gabriele Viviani

A luccai születésű Gabriele Viviani Graziano Polidoritól kezdett zenét tanulni, és vele tanul a mai napig is. A Luccai Konzervatórium tanulója volt, ahol fagottozni is tanult. Számos nemzetközi versenyen vett részt, megnyerte a Teatro Lirico di Cagliariban rendezett Mozart-versenyt, melyen Don Giovanni (Figaro) szerepét alakította. Elnyerte a Mascagni-díjat a Cascina Lirica-versenyen, továbbá különdíjat és ösztöndíjat kapott a trevisoi Toti dal Monte-versenyen. Ennek eredményeképpen a híres mezzoszopránnal, Regina Resnikkel végezte el együtt a mesterkurzust, majd nem sokkal ezután Gounod Faustjában, Valentin szerepében debütált Peter Maag vezénylése alatt. Fiatal kora ellenére számos elismerésben részesítették már olyan szerepei miatt mint a Bolognában játszott Belcore (Szerelmi bájital), a Genovában előadott Malatesta (Don Pasquale), illetve Stefania Bonfadelli és Marcelo Alvarez társaságában, Tokióban megformált Enrico miatt (Lammermoori Lucia), amit nemcsak a közönség, hanem a kritikusok is pozitívan fogadtak.
2004 óta Viviani számos jelentős színpadon fellépett világszerte, többek között a genovai Teatro Carlo Felicében, a Cagliariban található Teatro Liricoban, a Kanadai Operában (Bohémélet), a tokiói Suntory Hallban (Bohémélet, Turandot), a valenciai Palau de les Artsban (Bohémélet), valamint a sevillai Teatro alla Scalában (Pillangó kisasszony). Hatalmas sikert aratott a trieszti Teatro Verdiben a Pillangó kisasszonyban Sharplessként nyújtott alakításával, amiért meg is kapta a 2004/2005-ös évadban a Legjobb Énekes díját. Az ezt követő évadokban Viviani fellépett a londoni Royal Opera House-ban, a Teatro Regio di Torino turnéja keretében Tokióban és a Puccini Fesztiválon, továbbá a chicagói Lyric Operában (Szerelmi bájital). Az Arena di Veronában (Pillangó kisasszony), és a Scalában (Szerelmi bájital, és a Bajazzók egy új produkciója), a Teatro Regio di Torinóban (debütálása a Szicíliai vecsernye Guido di Manfortéjaként hatalmas sikert aratott, ahogy később Az álarcosbálban is), a párizsi Champs-Elysèes-n (Don Pasquale), a berlini Német Operában (Luisa Miller), a Bécsi Ünnepi Heteken (Traviata) és a grazi Musikvereinban (a Jeanne d’Arc koncertverziójában a bécsi ORF Rádió-Szimfonikus Zenekarral).

A legutóbbi szezonokban a Bohéméletet énekelte a Royal Opera House-ban és Zürichben, a Don Carlót Firenzében, a Toscát a Puccini Fesztiválon a Torre del Lagoban és a Mariinskyben, Az álarcosbált a Scalában és a Teatro Regio di Torinoval együtt turnézva Tokióban, a Traviatát Oviedoban és a Bécsi Ünnepi Heteken, az Attilát Sanghajban, a Pillangókisasszonyt az Opéra Bastille-ban, valamint A puritánokat Bilbaoban.

Rame Lahaj

Rame Lahaj a koszovói Istogban született és nevelkedett nem zenész családban, szülőfalujában még csak zeneiskola sem volt. Komoly elkötelezettséggel, szenvedéllyel és szorgalommal igyekezett megvalósítani nagy álmát. Erős önállósága vezette oda, hogy ma a legvirágzóbb énekes művészek közé sorolható. Meglehetősen szokatlan egy kiváló énekes tehetségtől, hogy csak 21 éves korában kezd érdeklődni a zene iránt: a mára neves tenor azonban csak ekkor kezdte meg professzionális zenei képzését. Kezdetben nem volt olyan sikeres, bíztató kritikát sem kapott. Ám még ez sem rendítette meg a fiatal művészt zene iránti szenvedélyében, így komolysága egy évvel később, 2004-ben lehetővé tette számára, hogy a Tiranai Művészeti Akadémián tanuljon, ahol 2008-ban jelesre diplomázott.
2009-2011 közötti időszakban művészeti vezető állást töltött be a koszovói RTV21 csatornánál. A Traviata Alfredójaként mutatkozott be a nemzetközi operaszcénában a németországi 50. Eutin Fesztiválon. Vokális tehetségéhez komoly eltökéltség párosult, így 2011-ben Lahaj már a Budapesti Állami Operaházban lépett fel a Macbeth Macduff szerepében. A német közeg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tenor számos más debütáló szerepben megjelenjen. A művész újabb neves szereppel bővítette repertoárját: a Bohémélet Rodolfóját alakította a Theatre Dortmundban. Lahaj bemutatóinak menetrendje 2012-re gyorsan nemzetközi dimenziókat ért el. A Puritánok produkciójába hívták meg a franciaországi Opera de Lyonba. Ugyanebben az évben előadta a Bohémélet Rodolfo szerepét a Montpellier National Operában is. A tenor Olaszországban aratott sikere egyre csak nőtt, mikor a Rigoletto Mantova hercegének szerepét alakította a Teatro Massimo di Palermoban. A 2013/14-es évad meglehetősen sikeresen alakult az énekes számára: olyan neves helyszínekre hívták meg, mint a drezdai Semperoper, ahol a Rigoletto Mantováját, a Traviata Alfredóját és a Bohémélet Rodolfóját is eljátszotta.A 2014/15-ös szezonban hatalmas sikert aratott Lahaj a Bohémélet Rodolfo szerepével az Egyesült Királyság legelőkelőbb színpadán, a Royal Albert Hallban. A tenor többek között olyan híres médiumokban is megjelent, mint a BBC. A Pillangókisasszony Pinkertonjának alakítása az énekes egyik legdrámaibb debütálása volt, melyet az olaszországi Gran Teatro Giaccomo Puccinban adott elő. Egy évaddal később ugyanezt a szerepet alakította a spanyolországi Las Palmasban.

2015 folyamán Lahaj hírneve kontinenseket átívelve terjedt. Sikerei odáig vezették, hogy felléphetett az Sydney Operaház ikonikus színpadán, ahol kiemelkedő alakítást nyújtott a Traviatában és lenyűgözte a közönséget. A 2016-os év meghozta Lahaj számára a legkülönlegesebb kitüntetést: a Mexikóban tartott Placido Domingo Operalia versenyen Lahajt lírikus énekes kitüntetésben részesítették. Ennek köszönhetően ma már Lahajt a világszerte elismert, legkiválóbb tenorok közé sorolják.

videó

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Kiemelt partnereink
KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Tartalom: Dancsecs Ildikó

Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!