Budapesti Nyári Fesztivál
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Béjart Ballet Lausanne: Ballet for Life (Balett az életért) – klasszikus balett

2017-s előadás archívum
péntek, 21 július 2017 20:00

színlap

Béjart Ballet Lausanne:

Ballet for Life (Balett az életért)
klasszikus balett

Koreográfia: Maurice Béjart
Zene: Queen, Wolfgang Amadeus Mozart
Jelmez: Gianni Versace

2017. július 21. (péntek) 20.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

(105 perc szünet nélkül)

90 éve született és 10 éve halt meg a „20. század balettjét” megteremtő, rendkívül nagyhatású balettművész-koreográfus, Maurice Béjart. Az általa alapított, és a mester halála óta is töretlenül működő Béjart Ballet Lausanne az idei év előadásait e kettős évfordulóhoz, valamint a társulat fennállásának 30 éves jubileumához köti, megemlékezve a kortárs balett kiemelkedő alakjáról és újítójáról, valamint legszebb és legnagyobb hatású koreográfiáiról, amelyekkel máig világszerte turnézik a társulat.

A húsz éve bemutatott Ballet for Life című komplex táncmontázsával Béjart olyan neves, fiatalon meghalt művésztársak előtt tiszteleg, akik a maguk idejében maradandó értéket alkottak. A társulat egyik legsikeresebb előadásában megidéződik a fiatalon elhunyt táncos, Jorge Donn alakja, zenei alapját pedig egy meglepő párosítás, a csupán 35 évet élt Mozart néhány zongoradarabja, valamint a 45 évesen elhunyt Freddie Mercury utánozhatatlan hangján megszólaló Queen-dalok adják. Az előadás utólagosan a táncosok különleges kosztümjeit tervező Gianni Versace világhírű divat- és jelmeztervezőnek is emléket állít, akit nem sokkal az előadás bemutatása után merénylet áldozata lett.

A Ballet For Life mégsem szomorú hangulatú előadás, hanem az életigenlés balettje, amely az ifjúságról és reményről szól, hiszen: „The show must go on.”

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megvalósuló előadás csatlakozik a produkció üzenetéhez, és a Béjart Ballet Lausanne meghívásával a valaha élt egyik legnagyobb koreográfus előtt tiszteleg születésének és halálának jubileumi évfordulóján. A társulat először lép fel a Margitszigeten, folytatva a világhírű balett-társulatok bemutatásának sorát.

Web: http://www.bejart.ch/

szereposztás

Ballet for Life / Balett az életért

Francia cím: Le Presbytère n’a rien perdu de son charme, ni le jardin de son éclat / A presbiter mit sem veszített sármjából, sem a kert a ragyogásából

Koreográfia: Maurice Béjart
Zene: Queen, Wolfgang Amadeus Mozart
Jelmezterv: Gianni Versace
Jelmezkivitelezés: Henri Davila
Fényterv: Clément Cayrol
Fénytechnika: Dominique Roman
Videóvágás: Germaine Cohen

Bemutató: Salle du Métropole, Lausanne, 1996. december 15.

„Valamivel több mint harminc évvel ezelőtt Berlioz bombarobbanások és gépfegyverek hangjával átlyuggatott, meghökkentő zenéjére egy nem mindennapi Lőrinc barát így kiáltott Jorge Donn és Hitomi Asakawa felé: „Szeretkezzetek, ne háborúzzatok!”

Gil Roman, aki ma annyi idős, mint az én Romeo és Júliám, olyan táncosok gyűrűjében, akik sohasem látták ezt a darabot, így válaszol: „Azt mondtátok, szeretkezzünk, ne háborúzzunk. Szeretkeztünk. De miért lépett a szerelem háborúba ellenünk?”

Ez már annak a fiatalságnak a panaszkiáltása, amely számára a szerelem általi halál hozzátartozik azokhoz a háborúkhoz, amelyek az úgynevezett utolsó világháború VÉGE óta szakadatlanul zajlanak.

Balettjeim találkozások a zenével, az élettel, a halállal, a szerelemmel, és mindazokkal, akiknek az élete és munkája bennem életre kelt. A táncos, aki nem lehetek többé, minden alkalommal új életre kel azon táncosok által, akik túlnőnek a színpadi alak által körülhatárolt formán.

A Balett az életért egy, a Queen zenéjére szőtt szerelmi affér. Lelemény, erőszak, humor, szenvedély. Szeretem ezt az együttest. Inspirálnak és vezetnek, néha a senkiföldjén át, oda, ahová egyszer mind eljutunk, és ahol, ebben biztos vagyok, Fred­die Mercury négykezest játszik Mozarttal.

Egy reménytelen, mégis optimista balett a fiatalságról és a jövőről. Hiszek abban, hogy “the show must go on”, ahogy a Queen is megénekelte.” Maurice Béjart

Maurice Béjart

Maurice Béjart

A párizsi Ballet de l’Étoile 1955-ös alapításától a Béjart Ballet Lausanne 1987-es elindításáig a koreográfus munkásságával mindörökre rányomta bélyegét a modern táncművészetre.

Maurice Béjart 1927. január 1-én született Marseille-ben. Tánckarrierje 1946-ban Vichyben kezdődött, majd Janine Charrat-val és Roland Petit-vel, valamint a londoni International Ballet-ben töltött évekkel folytatódott. Egy 1949-es svéd turné során az akkor a Cullberg Ballet-ben táncoló Béjart felfedezte a koreográfiai expresszionizmus eszköztárát, majd egy szintén svéd filmforgatás alkalmával találkozott Sztravinszkij munkáival is. Párizsba visszatérve Jean Laurent tánckritikussal karöltve Chopin műveinek feldolgozásába kezd, így szerez koreográfusi tapasztalatokat. Ettől kezdve a táncművész immár koreográfus is.1955-ben a saját együttese, a Ballet de l'Étoile által előadott Symphonie pour un homme seul (Szimfónia egy emberi lélekért) című koreográfiával bizonyságát adta formabontó gondolkodásának. A darabra felfigyeltMaurice Huisman, a brüsszeli Théâtre Royal de la Monnaie frissen kinevezett igazgatója, és meghívására Béjart elkészítette azóta világhírnevet szerzett Tavaszi áldozatát (1959).

1960-ban Brüsszelben Maurice Béjart megalapította a Le Ballet du XXe Siècle nevű társulatot, amely nemzetközi tánceggyüttesként világszerte turnézott. Eközben Béjart alkotásainak száma egyre nőtt, hogy csak a legnevezetesebbeket említsük: Boléro (Bolero, 1961), Messe pour le temps présent (Mise korunkért, 1967), L’Oiseau de Feu (Tűzmadár, 1970).

1987-ben a Le Ballet du XXe Siècle felveszi a Béjart Ballet Lausanne nevet, a nagy koreográfus pedig áthelyezi székhelyét a svájci olimpiai városba. 1992-ben úgy dönt, körülbelül harminc főre csökkenti a társulat méretét, hogy "megragadhassa az előadó lényegét." Ugyanebben az évben létrehozza az École-Atelier Rudra Béjart balettiskolát és -műhelyt. A társulat számára készült Béjart-balettek pl. A csodálatos mandarin, Lear király – Prospero, À propos de Shéhérazade (Seherezádé apropóján), Ballet for Life (Balett az életért), MutationX, La Route de la soie (A lélek útja), Le Manteau (A kabát), L’Enfant-Roi (A gyermek-király), La Lumière des eaux (A források fénye), valamint a Lumière (Fény).

Koreográfusi munkássága mellett Maurice Béjart színházi előadásokat és operákat (La Reine verte, Casta Diva, Cinq Nô modernes, A-6-Roc; Salomé, La Traviata, Don Giovanni), valamint filmeket is rendezett (Bhakti, Paradoxe sur le comédien...). Maurice Béjart több kötet szerzője, regények, memoárok, naplójegyzetek és egy színdarab fűződik nevéhez. 2007-ben, mielőtt a nyolcvanat betöltötte volna, elkészítette La Vie du danseur racontée par Zig et Puce (A táncművész élete Zig és Puce szerint) című előadását. Az utolsó koreográfiájának szánt Le Tour du Monde en 80 Minutes (Nyolcvan perc alatt a világ körül) munkálatai közben hunyt el 2007. november 22-én, Lausanne-ban.

Gil Roman

GIL ROMAN

Több mint harminc évig Maurice Béjart világhírű balettjeinek szólistája, majd Béjart utóda a Béjart Ballet Lausanne élén.
Marika Besobrasovával, Rosella Hightowerrel és José Ferrannal folytatott intenzív tanulmányai után Gil Roman 1979-ben csatlakozott Maurice Béjart Le Ballet du XXe Siècle (A XX. század balettje) elnevezésű társulatához. A következő harminc évben Béjart legnevesebb darabjaiban táncolt, mígnem 2007-ben a mester utódjává és a Béjart Ballet Lausanne művészeti vezetőjévé nevezte ki. Azóta részint új koreográfiákat készít, részint Béjart koreográfusi hagyatékának őre.Gil Roman sokrétű koreográfusi teljesítménnyel büszkélkedhet: L'habit ne fait pas le Moine (Nem a ruha teszi a szerzetest), Réflexion sur Béla (Elmélkedés Béláról), Echographie d'une baleine (Egy bálna ultrahangjai), Le Casino des Esprits (A szellemek kaszinója), Aria (Ária), Syncope (Szinkópa), Là où sont les oiseaux (Ahol a madarak élnek), amelynek világpremierje Kínában, a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon volt. 2013-ban készült el az Anima blues című előadás, azóta pedig további öt új darabbal gazdagodott a BBL repertoárja: 3 Danses pour Tony (3 tánc Tonynak), Kyôdaï, Tombées de la dernière pluie (Az utolsó eső), Impromptu... valamint a t ‘M et variations…, amelyet 2016. december 16-án mutattak be a 2017-es kettős megemlékezéssorozat nyitányaként, ugyanis idén 30 éves a Béjart Ballet Lausanne, illetve 10 éve annak, hogy Maurice Béjart elhunyt. 

Gil Romant négy évtizednyi táncművészi munkássága megkoronázásaként 2005-ben a legjobb táncosnak járó Danza & Danza díjjal jutalmazták Jacques Brel alakításáért a Brel et Barbara című balettben, majd 2006-ban a Monaco Dance Forum neki ítélte az értékes Nijinsky-díjat is.

2014-ben Vaud Kanton Kulturális Alapja Gil Romannak ítélte a Kulturális érzékenységért díjat, majd ugyanazon év novemberében a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválon különdíjat kapott Maurice Béjart IX. szimfónia című koreográfiájának felújításáért. 2015. május 15-én a luzerni KKL Színházban Maya Plissetskaya-díjban részesült a néhány héttel azelőtt elhunyt nagyszerű táncművésznő emlékének szentelt különleges est keretében. 2015. május 29-én átvette a Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrendjének Lovagi Fokozatát (Chevalier dans l’Ordre national du Mérite) Franciaország svájci nagykövetétől, Őexcellenciája René Roudaut úrtól. Ez a nagyértékű díj méltó elismerése a Béjart Ballet Lausanne művészeti vezetője karrierjének, kulturális befolyásának és alkotó szellemének. 

 

videó

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!