Budapesti Nyári Fesztivál

Kerüljék el a vásárlást a Viagogo oldalon! - FONTOS!

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal sztárvendég: Hilary Hahn hegedűművész

2017-s előadás archívum
péntek, 09 június 2017 20:00

színlap

Nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal

Ünnepi Mendelssohn-est

Sztárvendég: Hilary Hahn hegedűművész

2017. június 9. (péntek) 20.00

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

2 óra, egy szünettel

Immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi koncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó gazdag programsorozata. Hazánk egyik legrangosabb szimfonikus együttese önmagában is a minőség garanciája, amely kivételes szakmai érzékenységgel, a komolyzene értő és élményszerű tolmácsolásával ejti rabul a közönség szívét.

A reformáció 500. évfordulójának jegyében idén a 170 éve elhunyt zeneszerző, Mendelssohn művei csendülnek fel a nyitókoncerten, elsőként a Reformáció Évéhez kapcsolódó V. (Reformáció) szimfónia. Az ünnepi Mendelssohn-estet a Nemzeti Filharmonikusok tavaly elhunyt alapító-igazgatója, a kétszeres Kossuth-díjas karmester, Kocsis Zoltán emlékének ajánljuk. A koncert sztárvendége napjaink egyik legkeresettebb amerikai hegedűvirtuóza, a háromszoros Grammy-díjas Hilary Hahn.

Közreműködik: Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Sztrávendég: Hilary Hahn (USA), hegedűművész
Vezényel: Hamar Zsolt

A Szabad Tér Színház produkciója.műsor

Program:
 
Johann Sebastian Bach - Ottorino Respighi: C-moll passacaglia és fúga BWV 582
Felix Mendelssohn: E-moll hegedűverseny
Felix Mendelssohn: 5. (Reformáció) szimfónia
 

Hilary Hahn

A háromszoros Grammy-díjas amerikai hegedűművész, Hilary Hahn virtuozitásáról, a zeneművek sokrétű értelmezéséről és izgalmasan összeállított műsorairól ismert. Az egyedi dinamizmus, amely zenei előadóművészként jellemzi, valamint az elkötelezettség, amellyel zenei élményeit világszerte megosztja a közönséggel, a rajongók kedvencévé tették. 

Hilary Hahn stílusirányzatbeli választásai, miközben tisztelettel adóznak a hagyományos hegedűrepertoárnak, váratlan csemegéket is tartogatnak. Az elmúlt évben például az egyesült államokbeli, európai és japán előadókörútjain Antón García Abril zeneszerző hat vadonatúj hegedűpartitájának az ősbemutatójára került sor. Ezek voltak az első szerzemények, amelyeket Hahn felkérésre íratott szólóhegedű-projektjéhez, továbbá ez volt eddig az egyetlen alkalom, hogy ugyanattól a zeneszerzőtől egy egész sorozatot kért. Ezt megelőzte az In 27 Pieces: the Hilary Hahn Encores (27 darabban: a Hilary Hahn ráadások), a hegedűművész hosszútávú, felkéréseken alapuló kezdeményezése, amelyet 2011-ben indított abból a célból, hogy új életet leheljen a hegedű-zongora ráadás-darab műfajába. Az ebből a kezdeményezésből született album 2015-ben Grammy-díjat nyert a „Legjobb instrumentális szóló előadás zenekari kísérettel” kategóriában, és hamarosan a teljes partitúra megjelenik a Boosey & Hawkes gondozásában. A kottákat kiegészítik Hahn ujjrendje, vonóhasználata és előadásjegyzetei, miáltal a kiadvány azt a törekvést támogatja, hogy ezek a ráadás-darabok az aktív hegedűrepertoár részévé váljanak. A felvétel egyedi vinil-lemezeken is kiadásra kerül majd.

Hahn 2015/16-ban a Bécsi Koncertház rezidens művészeként a Camerata Salzburg együttessel Mozartot, a Bécsi Szimfonikus Zenekarral Dvořákot, a Bécsi Filharmonikusokkal Vieuxtemps-t játszott, valamint egy szóló koncert is adott. Saját kezdeményezésére rezidens művészként ingyenes koncerteket adott kisgyermekes szülőknek, illetve egy kötőegyletnek, továbbá egy közösségi táncműhely számára élőzenei kísérettel szolgált az év végi táncbemutatójukon. A 2016/17-es szezon során a Seattle-i Szimfonikusok és Lyoni Nemzeti Zenekar rezidens művésze. A zenekarokkal adott koncertjeihez kapcsolódóan Hahn mindkét város számára egy-egy közösségi tevékenységsorozatot is kidolgozott. Folytatja ingyenes közösségi koncertjeit, amelyekkel arra bátorítja a zenekedvelőket, hogy az élőzenei előadás élvezetét társítsák a koncerttermeken kívüli érdeklődési köreikkel. A 2016/17-os szezonban európai koncertturnén vesz részt a Cseh Filharmonikusokkal, a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával, és a Lyoni Nemzeti Zenekarral; fellép Cincinnati, Detroit és Indianapolis Szimfonikus Zenekarával, valamint az Egyesült Államok Nemzeti Szimfonikus Zenekarával, a Londoni Filharmonikus Zenekarral, a Frankfurti Rádió és a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarával, továbbá a Spanyol Nemzeti Zenekarral; ezen kívül Robert Levin zongoraművésszel turnézik Észak-Amerika- és Európa-szerte.


Hilary Hahn háromévesen kezdett hegedülni a Baltimore-i Peabody Intézet Suzuki-programjában, majd ötévesen a Szentpétervárról frissen emigrált Klara Berkovich diákja lett. Tízévesen felvették a philadelphiai Curtis Zenei Intézetbe, hogy Jascha Brodskyval, Eugène Ysaÿe és Efrem Zimbalist diákjával tanulhasson. Tizenhat évesen teljesítette az egyetemi felvételi követelményeket. Ekkorra már több szólókoncertet is maga mögött tudhatott, többek között Baltimore, Pittsburgh, Utah és a Bajor Rádió szimfonikus zenekarával; Philadelphia és Cleveland fesztiválzenekarával, valamint a Budapesti Fesztiválzenekarral és a New York-i Filharmonikusokkal. Hahn még további három évig képezte magát, elsősorban nyelveket és irodalmat tanult, majd tizenkilenc évesen befejezte alapfokú egyetemi tanulmányait. Négy nyarat töltött a Marlboro Zenei Fesztiválon és további négyet a Middlebury College német, francia és japán intenzív nyelvi programjaiban. A Ball State University és a Middlebury College tiszteletbeli doktori címet adományozott Hilary Hahn-nak.

Tizenhat albumot jelentetett meg a Deutsche Grammophon és a Sony kiadásában, valamint közreműködött három DVD-n (amelyek közül egy Oscar-jelölést kapott filmzenében), egy gyermekeknek készült díjnyertes felvételen és különböző gyűjteményes albumokon is. Kivételesen tágas repertoárjába beletartoznak Bach, Stravinszkij, Elgar, Beethoven, Vaughan Williams, Mozart, Schönberg, Paganini, Spohr, Barber, Bernstein, Ives, Higdon és Csajkovszkij művei. Felvételei a nemzetközi sajtó minden jelentős díját elnyerték, miközben nagy népszerűségre tettek szert a közönség körében is. Minden felvétele bekerült az első tíz közé a Billboard klasszikus zenei toplistáján.

Az első Grammy-díját 2003-ban kapta Brahms és Sztravinszkij hegedűkoncertjeinek interpretációjáért. A Schönberg és Sibelius koncertjeit párosító albuma 23 hetet töltött a toplistákon, és besöpörte Hahn második Grammy-díját. 2010-ben elkészítette egy Csajkovszkij-koncert és Jennifer Higdon kifejezetten Hahn számára írott hegedűkoncertjének a felvételét – utóbbi Pulitzer-díjat kapott. 2012-ben jelentette meg Silfra című lemezét, amely egy kísérleti preparált zongorán játszó művésszel, Hauschkával közös album, producere pedig Valgeir Sigurðsson volt. Az album egy intenzív felkészülési időszakot követően felvett improvizációk gyűjteménye. Legutóbbi albuma, Mozart 5, Vieuxtemps 4 – Hegedűkoncertek, olyan koncertek párosítása, amelyek immár 25 éve fontos szerepet játszanak repertoárjában.

Hahn emellett termékeny író, naplóbejegyzései már két évtizedre visszamenően olvashatók weboldalán (hilaryhahn.com), és a sajtóban is gyakran publikál. YouTube csatornáján (youtube.com/hilaryhahnvideos) zenésztársaival beszélget a zenéről és a zenével kapcsolatos élményeikről. Hegedűtokja úti kalandjait a a Twitteren és az Instagramon követhetjük (@violincase).

Hahnt 2001-ben a Time magazin Amerika Legjobb Klasszikus Zenészének nevezte, 2010-ben pedig fellépett a The Tonight Show-ban Conan O’Briennel. Hahn közreműködött a The Village (A falu) című film Oscar-díjra jelölt filmzenéjének felvételén, és számos nem klasszikus zenei produkcióban is, például együttműködött egy alt-rock együttessel, az And You Will Know Us By The Trail of Deaddel, illetve szerepelt Tom Brosseau Grand Forks című albumán, valamint vendégművészként részt vett Josh Ritter folk-rock előadó turnéján is.

www.hilaryhahn.com
https://hu-hu.facebook.com/hilaryhahn/

Nemzeti Filharmonikusok

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar története 1923-ban kezdődött, amikor megalakult a Székesfővárosi Zenekar, mely hamarosan Budapest zenei életének egyik központja lett. Alapító- és 15 éven át vezető karmestere Bor Dezső volt. A háború után Fricsay Ferencet és Somogyi Lászlót nevezték ki a zenekar élére. 1952-ben az akkor Állami Hangversenyzenekarnak elnevezett együttes ideális vezető karmestert talált Ferencsik János személyében. Ferencsik János halála után Kobayashi Ken-Ichiro lett a zenekar vezetője.

1997 őszétől a főzeneigazgatói teendőket Kocsis Zoltán látja el. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar sikert aratott már a New York-i Avery Fisher Halltól a tokiói Suntory Hallon át a birminghami Symphony Hallig, az athéni Megaron Musicostól a Colmari és a Kanári-szigeteki Fesztiválig. A 2003 februárjában adott New York-i koncertjüket a ConcertoNet című rangos internetes komolyzenei lap tekintélyes kritikusa az évad legjobb hangversenyének járó Lully-díjjal ismerte el.

1997 óta 40 országban mintegy 150 koncertet adott az együttes. A Nemzeti Filharmonikusok hazai hangversenyein számos világhírű magyar és külföldi vendégművész lép fel (évente mintegy 10-15 külföldi vendég). 2005 óta koncertjeinken több mint 900 művet tanult meg és játszott el a zenekar.

Hamar Zsolt

1968-ban, Budapesten született. Hatéves korában kezdett zongorázni, majd a Bartók Béla Konzervatóriumban zeneszerzést tanult. A Zeneakadémia zeneszerzés szakát Petrovics Emil osztályában végezte, a karmesterképző szakon Lukács Ervin és Gál Tamás voltak a tanárai. 1995-ben kiváló eredménnyel diplomázott, ugyanebben az évben második helyezést kapott és közönségdíjat nyert a Magyar Televízió 8. Nemzetközi Karmesterversenyén.

1996-ban a spanyolországi Cadaques-ben rendezett karmesterversenyen ugyancsak második díjat nyert, 1997-ben a Portugál Rádió Nemzetközi Karmesterversenyén pedig első helyezett lett. Karmesterként bejárta az ország szinte összes szimfonikus zenekarát, rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban.


1997 őszén Kocsis Zoltán zeneigazgató javaslatára a Nemzeti Filharmonikusok első állandó karmesterévé nevezték ki.
1999. szeptemberében a 6. Nemzetközi Antonio Pedrotti Karmesterversenyen, Trentóban ismét első helyezést ért el. Külföldi sikereit jelzi, hogy Európa hangversenytermeinek rendszeres meghívottja, a Salzburgi Ünnepi Játékokon Lorin Maazel asszisztense volt.

2000 őszétől 2009 szeptemberéig a Pannon Filharmonikusok, Pécs vezető karmestere és művészeti igazgatója volt.

2001 óta rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, vendégkarmesteri felkéréseknek tesz eleget Olaszországban, az Egyesült Államokban és Japánban. 2004-től 2007-ig az Orchestra Verdi Padova e del Veneto első karmestere volt, amelynek élén Olaszországon kívül több európai országban is turnét vezényelt. A 2004/2005-ös évadban fellépett Linzben a Bruckner Orchester, Japánban a Japan Philharmonic Orchestra, Salzburgban a Mozarteum Orchester élén, valamint Baselben, Meranóban és Európa számos városában. 2007-ben debütált a Zürichi Operában, és a következő két évadban három premiert és további két produkciót vezényelt. A 2009/2010-es évadban vezényel a Zürichi Operaházban, a Göteborgi Operaházban, koncerteket vezényel Salzburgban és Mainzban.

A Pannon Filharmonikusok élén 2005-ben Mahler I. szimfóniájának 1893-as weimari változatát rögzítette CD-re a Hungaroton kiadásában.

Munkássága elismeréseként 2001-ben Liszt-díjat, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta.

2011 júniusában sikeresen fejezte be habilitációját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A 2012/2013-as évadtól öt éves szerződés keretében a Hessisches Staatstheater főzeneigazgatói pozícióját tölt be.

2016-ban a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál karmesterkurzusának professzora.

www.zsolthamar.com

videóA Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Kiemelt partnereink
KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Tartalom: Dancsecs Ildikó

Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!