Budapesti Nyári Fesztivál

Kerüljék el a vásárlást a Viagogo oldalon! - FONTOS!

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Nyitókoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
2018. június 15. péntek, 20:00

színlap

Nagykoncert a Nemzeti Filharmonikusokkal

Dohnányi zongoraverseny Fülei Balázs zongoraművésszel
és
Carl Orff: Carmina Burana Miklósa Erikával és Molnár Leventével

koncert

2018. június 15. (péntek) 20.00
Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi nagykoncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó gazdag programsorozata. A szigeti színpad fennállásának 80. évfordulóját ünneplő évadot is hazánk egyik legrangosabb szimfonikus együttesének nagyszabású koncertjével indítjuk útjára. Az együttes már önmagában is a komolyzene legmagasabb minőségére ad garanciát, ezúttal pedig az este első felében Fülei Balázs zongoraművész vendégszereplésével adnak különleges koncertet, majd pedig a Nemzeti Énekkarral és sztár operaénekesekkel kiegészülve, szólaltatják meg Carl Orff legnépszerűbb művét, a grandiózus Carmina Buranát.

A koncert első részének programja: Dohnányi Ernő: I. (e-moll) zongoraverseny, Op. 5.
Vendégművész: Fülei Balázs, zongoraművész

A koncert második részének programja: Carl Orff: Carmina Burana
Közreműködik: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar

Vendégszólisták:
Miklósa Erika, szoprán
Molnár Levente, bariton

Karmester: Hamar Zsolt

A Szabad Tér Színház produkciója.

NFZ

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar története 1923-ban kezdődött, amikor megalakult a Székesfővárosi Zenekar, mely hamarosan Budapest zenei életének egyik központja lett. Alapító- és 15 éven át vezető karmestere Bor Dezső volt. A háború után Fricsay Ferencet és Somogyi Lászlót nevezték ki a zenekar élére. 1952-ben az akkor Állami Hangversenyzenekarnak elnevezett együttes ideális vezető karmestert talált Ferencsik János személyében. Ferencsik János halála után Kobayashi Ken-Ichiro lett a zenekar vezetője.

1997 őszétől a főzeneigazgatói teendőket Kocsis Zoltán látja el. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar sikert aratott már a New York-i Avery Fisher Halltól a tokiói Suntory Hallon át a birminghami Symphony Hallig, az athéni Megaron Musicostól a Colmari és a Kanári-szigeteki Fesztiválig. A 2003 februárjában adott New York-i koncertjüket a ConcertoNet című rangos internetes komolyzenei lap tekintélyes kritikusa az évad legjobb hangversenyének járó Lully-díjjal ismerte el.

1997 óta 40 országban mintegy 150 koncertet adott az együttes. A Nemzeti Filharmonikusok hazai hangversenyein számos világhírű magyar és külföldi vendégművész lép fel (évente mintegy 10-15 külföldi vendég). 2005 óta koncertjeinken több mint 900 művet tanult meg és játszott el a zenekar.

Hamar Zsolt

1968-ban, Budapesten született. Hatéves korában kezdett zongorázni, majd a Bartók Béla Konzervatóriumban zeneszerzést tanult. A Zeneakadémia zeneszerzés tanszakát Petrovics Emil osztályában végezte, a karmesterképző szakon Lukács Ervin és Gál Tamás voltak a tanárai. 1995-ben kiváló eredménnyel diplomázott, ugyanebben az évben második helyezést kapott és közönségdíjat nyert a Magyar Televízió 8. Nemzetközi Karmesterversenyén.

1996-ban a spanyolországi Cadaques-ben rendezett karmesterversenyen ugyancsak második díjat nyert, 1997-ben a Portugál Rádió Nemzetközi Karmesterversenyén pedig első helyezett lett. Karmesterként bejárta az ország szinte összes szimfonikus zenekarát, rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban.

1997 őszén Kocsis Zoltán zeneigazgató javaslatára a Nemzeti Filharmonikusok első állandó karmesterévé nevezték ki.
1999. szeptemberében a 6. Nemzetközi Antonio Pedrotti Karmesterversenyen, Trentóban ismét első helyezést ért el. Külföldi sikereit jelzi, hogy Európa hangversenytermeinek rendszeres meghívottja, a Salzburgi Ünnepi Játékokon Lorin Maazel asszisztense volt.

2000 őszétől 2009 szeptemberéig a Pannon Filharmonikusok, Pécs vezető karmestere és művészeti igazgatója volt.

2001 óta rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, vendégkarmesteri felkéréseknek tesz eleget Olaszországban, az Egyesült Államokban és Japánban. 2004-től 2007-ig az Orchestra Verdi Padova e del Veneto első karmestere volt, amelynek élén Olaszországon kívül több európai országban is turnét vezényelt. A 2004/2005-ös évadban fellépett Linzben a Bruckner Orchester, Japánban a Japan Philharmonic Orchestra, Salzburgban a Mozarteum Orchester élén, valamint Baselben, Meranóban és Európa számos városában. 2007-ben debütált a Zürichi Operában, és a következő két évadban három premiert és további két produkciót vezényelt. A 2009/2010-es évadban vezényel a Zürichi Operaházban, a Göteborgi Operaházban, koncerteket vezényel Salzburgban és Mainzban.

A Pannon Filharmonikusok élén 2005-ben Mahler I. szimfóniájának 1893-as weimari változatát rögzítette CD-re a Hungaroton kiadásában.

Munkássága elismeréseként 2001-ben Liszt-díjat, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta.

2011 júniusában sikeresen fejezte be habilitációját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A 2012/2013-as évadtól öt éves szerződés keretében a Hessisches Staatstheater főzeneigazgatói pozícióját tölt be.

2016-ban a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál karmesterkurzusának professzora.

www.hamarzsolt.com

videó

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Kiemelt partnereink
KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Tartalom: Dancsecs Ildikó

Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!