Budapesti Nyári Fesztivál

Kerüljék el a vásárlást a Viagogo oldalon! - FONTOS!

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Színházi kisokos

A lámpaláz a nyilvános szereplés, fellépés előtti gátlás, szorongás és félelem állapota. A jelenség a hétköznapi vizsgahelyzetekből is ismerős lehet, de az előadóművészetben és a színpadi emberek életében meghatározó.

Mindig is szerette volna tudni mi a különbség a két fogalom között. Reméljük, most rá tudunk világítani erre!
Olvassa el rövid cikkünk, majd játsszon velünk és nyerjen színházjegyet!

A dobozszínpadhoz csatlakoztatott hierarchikus nézőtér a 18. századra alakult ki, jellemzően három helyosztállyal: állóhely, zártszék, zsöllye. A páholysorok, erkélyek a felsőbb szinteken kaptak helyet.

zsöllye a latin sella, szék szóból származik, eredetileg a drágább és kényelmesebb nézőtéri ülőhelyeket nevezték így, ma azonban inkább a színpad előtti földszinti széksorokat és az olcsóbb kategóriájú helyeket. A színházi székek általában sötét árnyalatúak, gyakran vörös színű kárpitokkal vonják be őket. A színválasztás okát pedig a színek észlelésében kell keresnünk, ugyanis a piros és árnyalatai veszítik el leggyorsabban láthatóságukat, ha csökken a helyiségben a fényerő, így a színházi viszonyok között a vörös, narancsvörös, esetleg a barnába hajló okker árnyalatok használhatók legpraktikusabban. De létezik egy másik szempont és magyarázat is: a sötét székek a színpadról nézve jobban összeolvadnak akkor is, ha esetleg nincsen teltház, így a színészeket kevésbé frusztrálja az üres helyek, a foghíjas nézőtér látványa.
Budapesten 37 színház található, ezek az előadóhelyek havonta átlagosan 800 előadással és 450.000 székkel várják az érdeklődőket. Egy átlagos péntek este, akár 50 előadás közül is válogathatunk a fővárosban. A legnagyobb nézőtere az Erkel Színháznak van, a maga 1819 székével.
136 éve a bécsi Ring színház leégett egy színpadon keletkezett tűz miatt, mely gyorsan átterjedt a nézőtérre. Aznap este bemutató volt a színházban, melyet nézők sokasága várt. A közel 400 halálos áldozatot követelő tragédia után az egész világon megszervezték a színházak tűzvédelmét, ennek eredménye a vasfüggöny, mely elválasztja színpadot a nézőtértől.

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Kiemelt partnereink
KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Tartalom: Dancsecs Ildikó

Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!