Budapesti Nyári Fesztivál
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Városmajori Szabadtéri Színpad
Margitszigeti Víztorony
Szent Margit kolostor-romok
Interaktív meseszínpad

Margitszigeti Víztorony

köszöntő

Tisztelt Látogató, kedves Vendégünk!

Szeretettel köszöntjük Önöket az elmúlt években teljes körűen felújított, eredeti színeiben megújult Margitszigeti Víztorony hivatalos oldalán, amely műemlék júniustól szeptemberig kilátóként, Visual Art kiállító térként és programhelyszínként is várja a vendégeket.

A szecessziós körlépcsőn haladva a nyolcerkélyes kilátó terembe érve Buda és Pest körpanorámája valamint a Dunát átívelő hidak látványa tárul a látogatók elé. Évente 8 - 10.000 vendéget fogad a Víztorony kilátó a Budapesti Nyári Fesztivál ideje alatt.

Az eredeti fényében pompázó Margitszigeti Víztorony Budapest látványosságaként a Margitsziget természeti és épített örökségei között foglal el méltó helyet. Az építmény a Szabad Tér Színház programjaival együtt egy turisztikai szempontból is kiemelkedő kulturális attrakció része.

Miért szeretem és ajánlom Önöknek a Margitszigeti Víztornyot?

- az ország legöregebb, 105 éves és legnagyobb víztornya
- az egyedülálló vizuális kiállító térben változatos kiállításokat kínálunk
- turisztikai látványosság, melyből Budapest 360 fokos körpanorámáját láthatjuk
- a főváros épületei, nevezetességei és a budai hegyek sziluettjének látványa páratlan élményt kínál

A műemlék Víztorony a Margitszigeti Szabadtéri Színház udvarán magasodik a hatalmas, zöld lombkoronák fölé. A margitszigeti nyári színház és a Víztorony a Budapesten és vidéken élők, illetve a hazánkba látogató külföldi vendégek kedvelt kulturális pihenőhelye és célpontja.

A Víztorony udvarában az 1938-ban megnyílt Margitszigeti Szabadtéri Színpad első korszakából származó fotók, plakátok és színháztörténeti különlegességek tekinthetők meg.

Hűsölni, megpihenni is érdemes a Margitszigeti Nagyszínpad udvarán. A Margit Teraszon egész nap finom ételek, fagylaltfantáziák, hűsítők, friss újság várja a vendégeket, valamint az Ajándékbolt, mely igényes portékákat, emléktárgyakat kínál.

Páratlan élményt nyújtanak a Margitsziget látványosságai, köztük a több száz éves óriás ős-platánfa, a Szent Margit-romok, a Premontrei kápolna valamint az ezek háromszögében álló 105 éves Víztorony és a Nagyszínpad, az ország egyetlen állandó, épített, aréna jellegű szabadtéri színpada, amely maga is egyedülálló látványosság, közel 3000 férőhelyes nézőtérrel.

A színház saját, Szabadtéri Színpad és Víztorony kikötőjébe naponta ötször menetrendszerűen közlekedő hajójáratok mellett érdemes az előadások kezdőpontjához igazított Színházi hajójáratokat is igénybe venni.

Kívánom Önöknek, hogy a látogatás élménye legyen felejthetetlen, és minél többször térjenek vissza hozzánk!

Bán Teodóra
igazgató és művészeti vezető
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

(Fotó: Klinszky Gábor)

története

Építés éve: 1911
Építész tervező: Ray Rezső Vilmos
Tervező, kivitelező: Dr. Zielinski Szilárd

A szecesszió virágkorában számos kiváló építészeti alkotás született, amelyek Ray Rezső Vilmos építész, tervező nevéhez fűződnek, többek között a Margitszigeti Víztorony is.

A magyar vasbeton építészet korszakalkotó építménye jellegzetes pontja a margitszigeti képnek. A sziget növekvő és zavartalan vízellátását egy víztorony létesítése oldotta meg. A jelentős építészeti és mérnöki feladat megoldására Dr. Zielinski Szilárd műegyetemi tanár kapott megbízást.

Zielinski a vasbeton alkalmazásában európai szinten is az elsők között tartható számon, itthon pedig ő honosította meg az addig ismeretlen anyagot. Ray Rezső Vilmos és Zielinszki együttműködése komoly technológiai reformot jelentett és kimagasló jelentőséggel bír a modern magyar építészet történetében.

 
víztorony magassága 57 m,

a vízmedence átmérője: 13 m,

tartalma: 600 m3,

a főoszlopok szabad magassága: 13,2 méter,

terhelése egyenként 220 tonna,

a belső betonlépcső magassága: 24 méter,

a vaslépcső magassága: 20 méter.

1911-re készült el - a tervező sikeresen megvalósította a kettős funkciót, így víztoronyként és kilátótoronyként is működhetett az építmény.

1977-ben városképi jelentőségű műemlékké nyilvánították.

2011-től a Szabad Tér Színház üzemelteti.

2012-től kilátóként, Visual Art kiállító térként és a Budapesti Nyári Fesztivál programhelyszíneként üzemel.

A Margitszigeti Nagyszínpad és a Víztorony rekonstrukciója Magyarország Kormánya és Budapest Főváros Önkormányzatának együttműködő támogatásával két ütemben, 2013-ban és 2014-ben valósul meg.


A külső homlokzatában megújult, eredeti színeiben visszaállított Víztorony - 2013 (Fotó: Geberle Berci)

nyitva tartás, jegyinfó, elérhetőség

Nyitva 2016-ban: június 10-től szeptember végéig. (Rossz idő esetén zárva!)

Naponta 11-től 19 óráig. A Budapesti Nyári Fesztivál ideje alatt előadásnapokon 18 órától 23 óráig kizárólag a színház nézői látogathatják, érvényes színházjeggyel.

Jegyárak:

  • -   normál ár: 600 Ft
  • -   gyerekjegy: 300 Ft (14 éves korig)
  • -   iskolás csoportoknak max. 2 kísérővel előzetes
        bejelentkezés alapján továbbra is díjtalan
        (telefon: 1-340-4196)
  • -   egyéb csoportoknak 30 fő felett 20 %
  • -   előadásnapokon színházjeggyel ingyenes
Kedvezmények: Budapesti Nyári Fesztivál Kedvezménykártyával a normál jegyárból 20 % kedvezmény.

Elfogadjuk: Hungary Card, Budapest Kártya, Hegyvidék Kártya

Jegyek válthatók:
a jegypénztárban a helyszínen (tel.: 06-1/340-4196) és a Szabadtér Jegyirodában (1065 Bp., Nagymező u. 68., tel.: 06-1/301-0147)

Működési és használati rendelkezés:
 a Víztoronyba mindenki saját felelősségére  léphet be, sétálhat, lépcsőzhet. Gyermekek 12 éves korig csak felnőtt kísérettel látogathatják az épületet.


FIGYELEM!
A Víztoronyban egyszerre max. 30 fő tartózkodhat.

HOGYAN ÉRKEZZEN

A Szabadtéri Színpad és Víztorony kikötőbe naponta ötször közlekedő menetrend szerinti sétahajó-járattal, Színházi hajójárattal az előadásokra, tömegközlekedéssel, személyautóval vagy gyalog.


Ajánlott közlekedési eszköz:

Válassza az élményt és a kényelmet együtt!

Hajójegy-vásárlás és menetrend IDE kattintva - hajójegyét online, vagy személyesen a kikötőkben és a hajón is megválthatja!

További tömegközlekedési eszközök:

Margit híd felől: a 4-es és 6-os villamossal a Margitsziget megállóig, átszállás a 26-os buszra, a Szabadtéri Színpad megállóig.
Árpád híd felől: a szigeti bejáróig a 34-es és a 106-os busszal, utána gyalogosan vagy a 26-os busszal a Szabadtéri Színpad megállóig.

Autóval érkezőknek:

Csak az Árpád híd felől lehet behajtani a Margitszigetre, parkolni a Nagyszálló parkolójában lehet, amely pár perc sétára található a Szabadtéri Színpadtól.

GPS koordináták: 47.523865 / 19.049585

(Fotó: Sirokai Levente)

kiállítás

VISUAL ART GALÉRIA - a Víztorony belsejében

Látogatható június 10-től szeptember 30-ig.

Táncoló Margitsziget – tánctörténeti fotókiállítás (1. emelet)

Magyarország legnagyobb és legvonzóbb szabadtéri színpadán 1938-as megnyitása óta a nyári repertoár elmaradhatatlan részét képezik a színvonalas balett és táncelőadások, táncjátékok, akár önmagukban, akár operák és nagy volumenű operettelőadások epizódjaként. A 78 éves színpad története során megvalósult előadások fotóiból összeállított kiállítás felidézi a magyar tánctörténet legnagyobb pillanatait és művészeit.  Ízelítőt ad olyan a legendás előadásokból és azok előkészületeiből, mint A bahcsiszeráji szökőkút, Párizs Lángjai, Keszkenő, Térzene, Hattyúk tava, Chopiniana, amelyek a Magyar Állami Operaház margitszigeti előadásaiként valósultak meg az 1950-es, 60-as években. Néhány külföldi vendégjáték – köztük a moszkvai Bolsoj Balett – fotóit is láthatjuk. A sokszínű anyag a kulisszák mögé is betekintést enged, bemutatva a zsáner- és portréfotózás érdekességeit is.

Szakmai partner: OSZMI Táncarchívuma, konzultáns: Halász Tamás


Aszafjev-Zaharov: A bahcsiszeráji szökőkút ((Magyar Állami Operaház)
Margitszigeti Szabadtéri Színpad, előadás 1956 nyarán
Rácz Boriska (Zaréma), Sallay Zoltán (Girej kán)
Fotó: Tóth László

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának tulajdona.

Romantikus Margitsziget – fotókiállítás (2. emelet)

A Szabad Tér Színház által kiírt, Tiéd a Margitsziget! című fotópályázatának legjobbjaiból válogatott tárlat, amely a Margitsziget romantikus arcát mutatja meg személyes ihletettségű emlékképeken.

Amatőr, kezdő és profi fotográfusok mutatják meg, hogy mit jelent nekik Budapest egyik legszebb közparkjának romantikája. A személyes ihletettségű képek a városlakók, illetve az ide látogatók érzékenységét dokumentálják.

A fotópályázatára 104 pályamű érkezett, ezekből választott ki a szakmai zsűri - Bán Teodóra igazgató, Kaiser Ottó és Mervai Márk fotográfusok - a kiállítás anyagát képező 40 képet.

A díjazottak: I. díj – Oládi Péter, II. díj – Cservenka Enikő, III. díj – Novák Rudolf, Különdíj – Kovács Imre és Szendrei Gábor.

Bővebben a pályázatról és a díjazottakról: IDE kattintva.INSTALLÁCIÓK - a Víztorony-udvaron

Látogatható június 10-től szeptember 30-ig.

Szőke Gábor Miklós: Ugró oroszlán (szoborinstalláció a bejáratnál)

Az egzotikus állatok, vad fenevadak nem csupán a romantikusok kedvelt témái, hanem korunk egyik legismertebb kortárs szobrászáé is. Tavaly a Dante birodalmáról és monumentális köztéri állatszobrairól ismert művész dobermann kutyái őrizték a színpad bejáratát, idén ugró oroszlánja kápráztatja el a látogatókat. A Delacroix, Gericault és Antoine Louis Barye által inspirált, dinamikus szobor az idei Nyári Fesztivál ikonikus alakja.Szerelmes párok, szerelmes bábok (tárlat a kerengő galériájában)

A Budapest Bábszínházban közel 70 év alatt színpadra lépett bábokból ebben az évadban harmadik alkalommal nyílik a fesztivál programjaihoz kapcsolódó válogatás. A tárlaton egyaránt megtekinthetőek gyerekeknek és felnőtteknek készült előadások, prózai és zenés produkciók, klasszikus drámák és mesék adaptációinak szereplői.

Szakmai partner: Budapest Bábszínház


Fotó: Éder Vera

View the embedded image gallery online at:
https://www.szabadter.hu/viztorony.html#sigProGalleria3afe72e6a5
Szabadtéri Színpad a Margitszigeten – a kezdetek: 1938–1941 (installáció a kerengőben)

Színháztörténeti dokumentumok az OSZMI gyűjteményéből, kurátorok: Csiszár Mirella, Gajdó Tamás.

Megjelent: 17318 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. február 28., kedd 11:23
Tovább a kategóriában: Története »

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1065 Bp., Nagymező utca 68.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Tartalom: Miklós Melánia
Design és fejlesztés:
bakonyiART

Minden jog fenntartva!